Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
[...] wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] nadwagę), miały średnio prawie 39% tkanki tłuszczowej, a to o dobre kilkanaście punktów procentowych za dużo. Jak widać nawet taka drobna zmiana, jak przejście z tłuszczu nasyconego, zwierzęcego oraz ze zwierzęcych, jednonienasyconych kwasów omega-9 na jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze roślinne, tworzy kolosalną różnicę. [...]
W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]
[...] sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przyprawy. 100 g tego majonezu dostarczy 725 kcal, w tym 1,4 g białka, 2,9 g węglowodanów, 78,5 g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,8 g, jednonienasycone 49,3 g, wielonienasycone 23 g, w tym 7,1 g Omega 3 oraz 15,4 g Omega 6. Plusy: dobra, lekka konsystencja, bardzo dobry skład, bez zbędnych [...]
[...] takich, jak uwodornione oleje roślinne oraz tłuszcz cukierniczy i tych powstających podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze z udziałem olejów zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ograniczenie spożycia żywności zasobnej w cukry dodane takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza i inne im podobne. Nadmiar tych [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] się tak przy tej samej ilości węglowodanów w porcji! Oliwa z oliwek różni się proporcjami kwasów tłuszczowych. Tak więc ma znaczenie, czy podajesz głównie kwasy tłuszczowe nasycone i małe ilości jednonienasyconych (masło) czy jednonienasycone i małe ilości kwasów nasyconych (oliwa z oliwek). W badaniu Sadie B. Barr oraz Jonathana C. Wrighta [...]
Są symbolem życia, w kuchni zaś są jednym z nieodzownych elementów ciast czy deserów, ale też potraw bardziej wytrawnych, jak pasztety. Często na talerzu widujemy je w roli głównej obok ziemniaków z koperkiem i kefirem. Ugotowane bywają kolorowane dla ozdoby albo robi się z nich wydmuszki. O czym mowa? O jajach! BB pod tym oznaczeniem kryje się [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]
[...] ryzyko sercowo-naczyniowe! Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane jako związki prozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA) [...]
[...] skrobi), tłuszczów trans, wskazane jest również ograniczenie podaży tłuszczów nasyconych. Według badań naukowych nawet zamiana części masła (zawiera głównie tłuszcze nasycone) na oliwę z oliwek (zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone) może przynieść istotne korzyści zdrowotne. W jednym z badań po zamianie 50 g masła dziennie na 50 ml [...]
[...] acetylosalicylowy) mają pewien potencjał antynowotworowy (przynajmniej, jeśli chodzi o niektóre rodzaje nowotworów). Inni autorzy sądzą, że wiele złego wyrządzają tłuszcze nasycone. Ciborowska i Rudnicka wskazują, że tłuszcz stymuluje wytwarzanie i wydzielanie żółci. Z kwasów żółciowych w jelicie grubym w wyniku rozkładu przez bakterie powstają [...]
[...] że pojawieniu się zmian skórnych (np. trądzikowych) sprzyjają produkty o wysokim indeksie i ładunku glikemicznym, produkty mleczne, niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych (nasycone, trans), czekolada, podczas gdy przed trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), spożycie owoców i warzyw. Wykazano [...]
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
[...] i mężczyźni otrzymali jeden z posiłków: miał on 880 kcal - było to ciasteczko z 250 ml napoju mlecznego o smaku truskawkowym, łącznie 16 g protein, grupa jedząca tłuszcze nasycone lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe otrzymała w porcji 51 g tłuszczów oraz 88 g węglowodanów, grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich tłuszczów” [...]
[...] 0,28 g) Co to oznacza? Nie musisz wiedzieć wszystkiego ani dokładnie rozróżniać kwasów tłuszczowych. Wystarczy zapamiętać, iż w maśle głównym składnikiem są kwasy nasycone, w oliwie z oliwek - jednonienasycone. Ma to duże znaczenie dla zdrowia. Co prawda, trwająca kilkadziesiąt lat nagonka na kwasy tłuszczowe nasycone powoli zamiera i [...]